Degustaties

 

 

WHISKY JURA
GRATIS
Zaterdag 6 oktober (11.00 - 18.00u)

 INKOM GRATIS 

VOLGENDE WHISKY'S KAN JE KOMEN PROEVEN : 

 

   - JURA 10Y NEW 40°         

  - JURA 12Y NEW 40°         

  - JURA 18Y NEW 44°         

  - JURA SEVEN WOOD 42°

 

 

 

 

 

 

 

Regio en Geschiedenis:

Het eiland Jura is een onderdeel van de Schotse Binnen-Hebriden en baadt in

de Firth of Lorn. De naam zou afgeleid zijn van „Doirad ey“: het herteneiland.

Deze plaats telt effectief meer herten  dan inwoners (200 zielen voor 5000

herten, en dat terwijl er reeds meer dan 8000 jaar mensen op het eiland

wonen)! De reiziger die de ferry neemt naar Islay, kan van op het eiland de

bergketen met de bijnaam „Paps of Jura“ overschouwen. Craighouse is

zowat de enige bewoonde plek op het eiland dat voorts quasi ongerept en

wild is gebleven. Het is op deze „ontoegankelijke“ plaats dat de schrijver

George Orwell zijn befaamde werk „1984“ heeft geschreven. Het klimaat

is verder behoorlijk verschillend van het vasteland: Atlantisch en vochtiger,

maar de winters zijn doorgaans zachter… dat verklaart meteen waarom

men voor de Jura distilleerderij zelfs enkele palmbomen ziet staan!

De Whisky:

Hoewel er reeds sinds 1502 illegaal alcohol gestookt werd, is het Archibald

Campbell die in 1810 officieel de distilleerderij sticht. Ze is gelegen te

Craighouse op het eiland Jura. Meerdere achternamen passeerden de revue:

„Caol nan Eilan“, „Craighouse“, „Small Isle“ of zelfs „Lagg“. Maar nu is

de distilleerderij beter bekend als „Isle of Jura“.

Aan het begin van de jaren 1960 nam Jura een nieuwe vlucht, na in 1901

ontmanteld te zijn, en ze werd heropgebouwd door de architect William

Delmé-Evans onder de vorm van een moderne en niet-conventionele

distilleerderij. Sinds de heropening op 26 april 1963

heben de destilleerketels van Jura niet meer stilgestaan. Vandaag biedt

Jura een breed gamma aan whisky’s aan (met de keuze uit zachte, volle en

zelfs sterk geturfde expressies) met een karakteristieke stijl die behoorlijk

verschillend is van die van de andere Schotse producenten. De versies met

een vermelding van jaartal zijn doorgaans niet geturfd, deze zonder vermelding

van jaartal zijn dat wel.

Technische Gegevens:

Zes wash backs van 49.000 liter per stuk, een fermentatie van 59 uur. De

wash stills, er zijn er twee van en ze worden verhit met stoom, hebben een

inhoud van 24.000 liter. De twee spirit stills met fijne hals hebben een capaciteit

van 22.000 liter. Er zijn vijf warehouses ter plaatse die niet minder dan 27.000 rijpende vaten bevatten.



© 2018 Soete Huys bvba. BTW BE 0463.598.038 - Privacy - Website by KMOSites