Degustaties

 

 

PORTO GRAHAM'S
GRATIS
Zaterdag 20 NOVEMBER (11u00 - 18u00)

GRAHAMS Blend NR12

Graham's staat sinds jaar en dag gelijk aan porto van de hoogste kwaliteit. Een tijdje geleden mochten we een extra referentie verwelkomen aan hun standaard gamma, namelijk de Blend N°5. En nu mogen we u opnieuw voorstellen aan hun nieuwste pareltje: de Blend N°12. Deze Blend Series is in het leven geroepen om porto op een innovatieve en frisse manier aan te bieden aan het grote publiek. Beide referenties zijn namelijk speciaal ontworpen om mee te mixen. Zo kan u optimaal van de Blend N°5 genieten in combinatie met onze Erasmus Bond Tonic. Met deze Port & Tonic verovert u zonder twijfel alle harten!

 

De nieuwste Blend N°12 is een ruby port die slechts enkele maanden heeft gerijpt. Hierdoor bevat de porto nog zeer veel fruitige smaken, maar Graham's is er zeker in geslaagd om de porto niet té zoet te maken.

 

U kan van deze referentie puur genieten of makkelijk combineren met een sparkling wine. Afwerken doet u met een verse aardbei en een sinaasappel zeste, het resultaat is uw nieuwste favoriete drankje!

 

 

 

Regio en Geschiedenis:

Porto is een versterkte wijn die rijk en zoet van smaak is en die over de hele wereld geapprecieerd wordt. Hij dankt zijn bestaan aan een monnik uit de Douro vallei. Er zouden inderdaad twee wijnhandelaars geweest zijn die in de 17de eeuw Portugal verkenden, en die in de Douro vallei een abt ontmoetten van een klooster in Lamego, die brandewijn toevoegde tijdens de eerste dagen van de fermentatie van zijn wijn om op die manier de zoetheid te behouden. Na deze ontmoeting besloten ze deze methode van wijn versterken te gebruiken om hun wijn te bewaren gedurende hun verre overzeese reizen met als uiteindelijke bestemming Engeland. Deze wijn kreeg van toen af de naam van de stad waar deze twee wijnhandelaars hun magazijnen hadden, namelijk Porto. Het is van daaruit dat ze deze wijn verscheepten over de hele wereld. De porto wordt sinds toen al altijd geproduceerd op exact dezelfde manier, door de fermentatie na maximum 48u te onderbreken door er een neutrale alcohol bij te voegen op basis van druiven. Deze wordt lokaal „aguardente“ genoemd. De druiven die gebruikt worden om Porto te produceren, moeten bij wet uit de bergachtige Alto Douro regio komen, in het noorden van Portugal. Deze regio is de oudste die, al in 1756, geografisch werd gereguleerd en gedefinieerd. Het is dus slechts op deze plek dat Porto kan enmag worden geproduceerd.

 

Het Vakmanschap:

Graham's was altijd al een pionier in de productie van porto, zij waren één van de eerste huizen die investeerden in eigen wijnhaarden, eerder dan zich te moeten bevoorraden met druiven van kleine producenten, en dit al vanaf 1890. Nu staat Graham's aan de top van de innovatie met moderne, innovatieve vinificatietechnieken. Ze zijn ook het enige portohuis dat beschikt over een eigen ploeg vatenmakers. Graham's wordt vandaag geleid door 5 neven van de familie Symington die zich elk met een ander aspect van productie en verkoop van portwijnen bezighouden. Dit alles laat Graham's vandaag toe het eerste premium porto huis te zijn, en het meest constante op vlak van kwaliteit en erkenning, of dit nu is via trofeeën, prijzen of artikels in de gespecialiseerde pers.

 

Twee Portofamilies:

Er bestaan twee grote families portwijnen: de Tawny’s en de Ruby’s. Dit zijn namen die in het Engels hun respectievelijke kleuren beschrijven. Een Ruby is een porto waarvan men de zuiverheid van het fruit wil bewaren. Ze worden maar heel kort gerijpt, en dit over het algemeen in heel grote vaten (conische vaten) zoals voor de Six Grapes. De meer gekende Vintage Porto’s zijn een subcategorie van de Ruby, ze komen voort uit de oogst van één bepaald jaar en worden gebotteld na minder dan twee jaar. Dit in tegenstelling tot Tawny, voor dewelke we net een sterkere houtinvloed zoeken. The Tawny Reserve wordt gerijpt in pipes die 550 liter bevatten. The Tawny Reserve komt vooral voort uit een assemblage van gemiddeld 7-jarige wijnen. We onderscheiden vooral gekonfijt tot gedroogd fruit met een oxidatieve toets. Het equivalent van een Vintage in Tawny heet Colheita, Graham's gebruikt niettemin de term Single Harvest Tawny. In tegenstelling tot de Vintages krijgen deze laatstengeen flesrijping.© 2021 Soete Huys bv. BTW BE 0463.598.038 - Privacy - Website by KMOSites